Black Friday vs Cyber Monday: Hvilken er best?

Black Friday vs Cyber Monday: Hvilken er best?

Published: 18.10.2024

|

Updated: 18.10.2024

|

Reading time: 5 min.

Black Friday og Cyber Monday er viktige dager i julehandelen. De begynte i USA og har vokst i Norge siden 2010. Black Friday er starten på salgsdager, mens Cyber Monday fokuserer på nettbutikker.

Hvilken dag som gir beste tilbud i Norge? Det er en spørsmål mange står og tenker på.

Black Friday tilbyr store rabatter. Men, 60% av forbrukerne tror ikke tilbudene er så gode som de ser ut. Prisjakt viser at 33% av produkter har fått høyere pris under «Black Week».

Den nye prisloven krever at butikker viser den laveste prisen de siste månedene. Men, eksperter tror ikke dette vil stoppe villedende tilbud. Likevel, er Black Week og Black Friday fremdeles de mest populære dagene.

Forskjeller mellom Black Friday og Cyber Monday

Black Friday og Cyber Monday er to store shoppingdager. De starter juleshoppingen, men skiller seg på flere måter. Vi ser på forskjellene mellom Black Friday og Cyber Monday, som timing, kjøpsopplevelse og tilgjengelige varer.

Timing og sekvens

Black Friday er dagen etter Thanksgiving, den fjerde torsdagen i november. Dagen er starten på butikkutsalget med spesielle tilbud. Cyber Monday er den påfølgende mandagen, med fokus på nettshopping.

Timing er viktig for å sammenligne priser og planlegge kjøp.

Forskjeller i kjøpsopplevelse

Kjøpsopplevelsen er forskjellig på Black Friday og Cyber Monday. Black Friday innebærer ofte kaos i butikker, men det kan også være spennende. Cyber Monday lar deg handle trygt hjemmefra, uten folksomt.

Varer og rabatter

Varer og rabatter skiller seg også. Black Friday fokuserer på store varer som TV-er. Cyber Monday har mindre elektronikk og digitale produkter. Rabatter er spesifikke for hver dag, som hos Komplett.no og Power i Norge.

DagFokusKjøpsopplevelseTypiske VarerMålgruppe
Black FridayFysiske butikker og online salgFolksomt og stressendeStore elektronikkvarer, TV-erDeal jegere som søker store rabatter
Cyber MondayOnline shoppingRoligere, kjøpe hjemmefraElektronikktilbehør, nettjenesterTeknologi-entusiaster og hjemmehandlere

Shoppingtrender og forbrukeratferd

Netthandel blir mer populær, spesielt på Black Friday og Cyber Monday. Mange velger å handle online for å få gode tilbud. Dette er mer praktisk enn å gå til butikker.

Økende popularitet for netthandel

Black Friday driver en stor vekst i netthandel. I 2019 handlet 93,2 millioner amerikanere online på Black Friday. Det var flere enn de som handlet i butikker, 84,2 millioner.

Elektronikk og hvitevarer er spesielt populære. Dette skyldes de sterke rabattene på disse produktene.

Britenes forbruksmønstre

I Storbritannia ser vi lignende trender. Mange velger å handle online på Black Friday. Men noen er skeptiske til rabattenes verdi.

Prisbevisste forbrukere bruker prisverktøy. De følger priser nøye for å finne de beste tilbudene.

Forbrukerinnsikt fra undersøkelser

Undersøkelser viser at tilliten til Black Friday rabatter varierer. Det er viktig å være prisbevisst. For å spare penger, følg prishistorikker og søk til hele Black Week.

Dette øker sjansen for å finne gode tilbud. En lengre handleperiode er mer effektiv.

Strategier for å maksimere besparelser

I en verden med økende netthandel, er det viktig å ha plan for å spare penger. Salgsdagene Black Friday og Cyber Monday er spesielt viktige. I 2021 økte netthandelen med 115% under Black Week.

Viktigheten av planlegging og gjennomføring

For å spare penger, start med å sette et budsjett. Lær å lage ønskelister og finn de beste tilbudene. Mange butikker viser tilbudene på forhånd.

Abonnér på nyhetsbrev og følg sosiale medier. Det gir deg tilgang til eksklusive tilbud.

Bruk av pris- og anmeldelsesverktøy

Verktøy som Prisjakt hjelper deg å sammenligne priser. De viser også produktets førpris. Dette sikrer at du får beste priser.

Les anmeldelser for å unngå dårlige kjøp. Nettbutikker som Elkjøp og Komplett har anmeldelser på sine sider.

Unngå vanlige feller og taktikker

Pass på for felle som kunstig høy førpris. Disse ser ut til å gi større rabatt enn de gjør. Se etter «tidsbegrensede tilbud» som presser deg til å kjøpe nå.

Gjør grundig forskning og bruk rabattsider for ekstra besparelser. Forbrukskreditt kan også gi rabatter eller cashback, men bruk det ansvarlig.

BesparelsesstrategierHandlinger
Planlegging for Black FridaySett budsjett, lag ønskelister, følg sosiale medier
Cyber Monday forberedelserUndersøk tilbud på forhånd, bruk nyhetsbrev
Bruk av prisverktøySammenlign priser, sjekk produktanmeldelser
Unngå salgsfellerUnngå impulskjøp, sjekk eksterne rabattkodesider

Miljøvennlige alternativer til tradisjonelle shoppingdager

For å motvirke konsumkulturen rundt Black Friday, har nye initiativer blitt lansert. Green Friday og IKEA's Hack Friday er noen av dem. De fokuserer på å reparere eller gjenbruke produkter istedet for å kjøpe nye.

Dette fremmer miljøvennlig shopping og understøtter bærekraftige tilbud. Det er en viktig skritt mot en mer bærekraftig fremtid.

Green Friday og IKEA's Hack Friday

Green Friday oppmuntrer folk til å tenke på miljøet når de handler. I stedet for å kjøpe mye på Black Friday, blir det anbefalt å velge færre, men mer bærekraftige produkter. IKEA sin Hack Friday-kampanje går ut på å gjenbruke og redesigne gamle møbler.

Dette bidrar til miljøvennlig shopping og støtter gjenbruk. Det er spesielt relevant for fremtidige shoppingdager som Black Friday 2024 og Cyber Monday 2024.

Støtte til små bedrifter med Not On The High Street

Not On The High Street gir forbrukere muligheten til å støtte små bedrifter. De kan finne unike, håndlagde produkter fra lokale produsenter. Dette fremmer etisk handel og bærekraftige tilbud.

Ved å velge slike plattformer, reduserer vi trykket på store kjeder. Vi støtter også små bedrifter, noe som er viktig for et variert og bærekraftig arbeidsmarked.

InitiativMålNøkkelfordeler
Green FridayRedusere forbruksbaserte kjøpMiljøvennlig shoppingbærekraftige tilbud
IKEA's Hack FridayOppfordre til gjenbruk og redesignet brukRepurposing, miljøfokusert
Not On The High StreetStøtte små bedrifterEtisk handel, unike produkter

Viktige aktører på det norske markedet

Black Friday og Cyber Monday er nå to store salgsdager i Norge. Forhandlere konkurrerer om kundene med svært gunstige tilbud. Her ser vi på noen av de store aktørene på dette markedet.

Komplett.no og Power

Komplett.no er en ledende nettbutikk i Norge. De tilbyr mange teknologi- og elektronikkprodukter. Med sterke rabatter på alt fra datamaskiner til hvitevarer, er de populære.

Power er en annen stor konkurrent. De har et stort utvalg av elektronikk og hvitevarer. Begge forbereder seg sterkt før salgsdagene, med oppgraderte serverer og full lagerbeholdning.

Internasjonale merker og deres tilbud

Internasjonale merker øker tilbudene sine i Norge under disse salgsdagene. Apple, Samsung, og Microsoft tilbyr spesialtilbud. De tilpasser seg norske forbrukeres behov.

Merkevarer som TCL og LG tilbyr TV-tilbud under 20,000 kroner. Disse tilbudene finnes både i butikker og på nett. For å få det beste, er det viktig å sammenligne tilbud fra lokale og internasjonale selgere.

Black Friday-ekspert

Black Friday-ekspert

En markedsføringsekspert og redaktør for Black Friday Norge med bred erfaring innen Black Friday-kampanjer og forbrukeratferd. Spesialiserer seg på å identifisere de beste tilbudene og sikre smarte kjøpsbeslutninger i tråd med gjeldende regelverk. Har omfattende kunnskap om de nyeste markedsføringsstrategiene og forbrukerrettighetene, med fokus på å hjelpe forbrukere med å navigere i kompliserte salgs- og prisreguleringer. Ekspertens innsikt har vært fremhevet i flere bransjepublikasjoner.