Hva er Black Friday?

Hva er Black Friday?

Published: 15.10.2024

|

Updated: 15.10.2024

|

Reading time: 7 min.

Black Friday er starten på julehandelen og er kjent for store rabatter. Det er en dag i USA hvor tusenvis søker etter gode tilbud. Folk står i kø tidlig for å få tilbud. Det er hektisk atmosfære med direktesendinger som viser kampen om varene. I 2018 deltok 36 % av nordmenn i Black Friday-handel. Gjennomsnittlig handlet de for 1 835 kr per person. En tredjedel av kjøpene var julegaver. Dette viser at Black Friday er viktig for julehandelen.

Opprinnelse og betydning

Black Friday starter i USA etter Thanksgiving. Denne dagen er starten på julehandelen. Tradisjonen går tilbake til 1950-tallet.

Dagen fikk navnet fordi butikker gikk fra tap til overskudd. Dette er en viktig periode for detaljhandlere.

«Black Friday» er nå en del av global kultur. Det har gjort shoppingeventer som Black Week og Cyber Week mer populære. I Norge ble Black Friday introdusert i 2010, og det har økt både forbruk og markedsføringer.

Amerikaniseringen av norsk kultur er tydelig. Dette har endret hvordan folk ser på slike dager. Black Friday er nå en stor hendelse i Norge, både i salg og forbrukeratferd.

Black Friday er en utvidelse av høsttakkefest-tradisjonene fra USA. Den har blitt en helg for shopping, fra fredag til Cyber Monday.

Black Friday har et stort økonomisk potensial. Forventes å omsette for 16,1 milliarder NOK i 2022. Det viser hvordan detaljhandel utvikler seg hvert år.

Hvordan fikk Black Friday navnet sitt?

Navnet «Black Friday» har flere teorier. En populær teori er fra 1960-tallet. Da ble trafikkaos og shoppingtrengselen i Philadelphia kalt «Black Friday» av politi og offentlige tjenestemenn.

Denne dagen førte til finanskrisen da gullmarkedet kollapset i 1869. Dette har også blitt knyttet til begrepet.

En annen teori er at butikkene gikk fra underskudd til overskudd på denne dagen. Den intense handelen førte til store overskudd. Dette symboliserte en økonomisk lysning etter Thanksgiving.

Selv om det finnes flere teorier, er det klart at Black Friday er en betydelig kommersiell begivenhet. Den bidrar sterkt til salgsinntektene for mange virksomheter. Finanskilden til IP intervjuet, og rapporten «Black Friday i USA» bekrefter dette.

Black Friday i USA og internasjonalt

Black Friday er den fredagen etter Thanksgiving og starter julehandelen. Macy's startet salget i 1924. Idag er det et globalt event med spesialtilbud og mange kunder.

Black Friday etter Thanksgiving

I USA og Canada åpner butikker tidlig for «early bird specials». De tilbyr ekstra gode rabatter. Black Friday viser starten på julehandelen, med 9,12 milliarder dollar brukt i fjor.

Black Friday i USA og Canada

Black Friday har spredt seg fra USA til Canada og andre land. Komplett.no og Power i Norge er aktive under Black Friday og Cyber Monday. Denne tradisjonen vokser og skaper salgsrekorder over hele verden.

LandTotalforbruk (milliarder USD)
USA9,12
Canada3,5
Storbritannia2,9
Norge0,8

Introduksjon av Black Friday i Norge

Black Friday ble raskt populært i Norge, selv om det startet senere enn i USA. Den første store Black Friday ble holdt i Oslo Fashion Outlet i Vestby i 2010. Dette var starten på en ny trend i norsk handel.

Oslo Fashion Outlet: Pioneren i 2010

Oslo Fashion Outlet var blant de første i Norge med Black Friday i 2010. De startet en trend med store rabatter denne dagen. Dette markerte en ny æra for norsk handel.

Flere butikker i Norge begynte å delta. De tilbyr store rabatter for å fange kunder i førjulstiden.

Komplett.no: Første nettbutikk i Norge

Komplett.no var den første nettbutikken i Norge med Black Friday. I 2010 fulgte de etter Oslo Fashion Outlet. De har siden vært sentrale under Black Friday.

Deres suksess inspirerte andre nettbutikker. Black Friday ble populær både online og i fysiske butikker. Med tiden har Black Friday formet norske handelstradisjoner.

Forbrukeratferd og kritikk

Black Friday har fått kritikk for å fremme for mye forbruk. Mange butikker, som IKEA, har valgt å boikotte det. De velger i stedet bærekraftige alternativer.

Arild Hermstad og Framtiden i våre hender

Arild Hermstad fra Framtiden i våre hender er en sterk kritiker av Black Friday. Han sier at det skaper unødvendig forbruk som skader miljøet. Han oppfordrer folk til å tenke mer over julegaver og unngå å kjøpe for mye elektronikk og klær.

IKEA og boikott av Black Friday

I 2017 valgte IKEA å boikotte Black Friday. De lanserte «Den store strammedagen» i stedet. Målet var å fokusere på bærekraft og ansvarlig forbruk.

I stedet for nye ting, oppmuntret IKEA folk til å reparere og bruke igjen det de har.

SIFO-studien fra 2018

En studie fra SIFO i 2018 viste at nordmenn brukte gjennomsnittlig 1 835 kr på Black Friday. Men kjøpene var sjelden spontane. Studien viste at mange bruker Black Friday til å kjøpe julegaver til rabatterte priser.

Det viste også at folk planlegger sine kjøp for å utnytte tilbudene.

Alternative bevegelser

Buy Nothing Day, Green Friday, og Nisjebutikkenes Dag er alternative til Black Friday. Disse bevegelsene kritiserer overdreven forbrukskultur. De oppfordrer til mer ansvarlig forbruk.

DNT og Bergans tilbyr reparasjonstilbud under Green Friday. Det er et grønnere alternativ til Black Friday.

Alternative bevegelser til Black Friday

For å motvirke kritikken mot Black Friday, har «Green Friday» og «Buy Nothing Day» blitt populære. Disse bevegelsene fokuserer på bærekraft og solidaritet. De fremmer gjenbruk og kritikk av forbruksvaner.

Green Friday: Den Norske Turistforening og Bergans

Green Friday har fått støtte fra norske aktører som Den Norske Turistforening og Bergans. De fremmer bærekraftige alternativer til Black Friday. Den Norske Turistforening tilbyr brukte turklær til medlemmer.

Bergans har også startet gratis reparasjon av fritidsklær. Dette hjelper å redusere forbrukskulturen. Over 300 selskaper deltar i White Monday, som fremmer leie og gjenbruk.

Buy Nothing Day: Protesten mot forbrukskultur

Buy Nothing Day er en direkte protest mot forbrukskulturen. Det oppmuntrer folk til å ikke kjøpe noe en dag. Dette er en forbrukskritikk som reflekterer over våre vaner og miljøpåvirkningen.

I 2018 ble det spart 3,7 milliarder NOK på Black Friday. Forskning viser at den yngre generasjonen er mer aksjonsbasert i slike bevegelser. Buy Nothing Day hjelper motvirke kjøpspresset under høytiden.

BevegelseFormålDeltakere
Green FridayBærekraftige kjøpsalternativer, gjenbrukDen Norske Turistforening, Bergans
Buy Nothing DayProtest mot forbrukskulturFlere generasjoner, med økt aksjonsbasert deltakelse blant unge
White MondayOppmuntre til leie, gjenbruk, reparasjonOver 300 selskaper, influencere

Forbrukerbeskyttelse og tillit

For å beskytte forbrukere mot nettsvindel på Black Friday har det blitt gitt flere advarsler. Forbrukerrådet advarer mot nettsteder som ser ekte ut, men som kan være svindel. Vi oppfordrer forbrukere til å sjekke nettbutikkens omdømme og kontaktdetaljer før de handler.

Advarsler mot falske nettbutikker

Forbrukertilsynet har fattet flere vedtak enn noensinne etter omorganiseringen i 2018, særlig rettet mot svindel på nett. Det er viktig at vi forbrukere er årvåkne. Vi bør bruke pålitelige kilder som forbrukerrådet når vi handler på nett.

Prisjakt og prisovervåking

Tjenester som Prisjakt er viktige for å sikre at tilbud er gjennomførte. De hjelper oss å sammenligne priser og finne de beste tilbudene uten å bli lurt av falske rabatter. Dette øker tilliten til e-handel blant norske forbrukere.

Ny lov om prismerking i Norge

Regjeringen har innført en ny lov om prismerking for å øke transparens og tillit i markedet. Denne loven krever at alle prisendringer skal tydelig merkes og dokumenteres. Dette gjør det enklere for oss å forstå hva vi faktisk sparer. Dette tiltaket er et viktig skritt mot å bekjempe nettsvindel og sikre ærlig markedsføring.

Statistisk økning i forbruksgjeld

Med en økning i usikret forbrukergjeld med rundt 25 milliarder kroner, har presset på forbrukerbeskyttelse blitt enda viktigere. Forbrukerstøtte og reguleringer må styrkes for å håndtere utfordringene som kommer med denne veksten.

Black Friday og økonomisk innvirkning

Black Friday starter julehandelssesongen. Det fører til økning i kortbruk både i butikker og nettbutikker. Betalingssystemer som Nets og BankAxept viser økning i kortbruk. Dette viser nordmenns interesse for å handle i denne tiden.

Økt kortbruk overvåket av Nets og BankAxept

Målinger fra Nets og BankAxept viser økning i kortbruk under Black Friday. Denne trenden vokser hvert år. Det viser økonomisk engasjement i denne perioden.

Økonomisk betydning i Norge

Black Friday er viktig økonomisk i Norge. Selv om 2018 var toppåret, ser vi fortsatt høy tilbøyelighet til å handle. Det er ikke bare detaljhandelen som vinner.

Annonsering og markedsføring er nøkkelfaktorer for salgstrykk. Effektive tiltak inkluderer re-marketing og e-postmarkedsføring. Kunder liker personlige tilpasninger og «flash sales».

På lang sikt gir Black Friday innsikt i økonomi og forbrukeratferd. Denne innsikten er viktig for forhandlere og økonomiske aktører. De bruker den til å justere strategier.

Populære kjøp og trender

Black Friday er nå en av årets store shoppingdager. Mange butikker tilbyr store rabatter på mange produkter. Elektronikk og klær er spesielt populære, både i butikker og på nett.

Mange planlegger sine kjøp på forhånd. Dette viser at Black Friday er både for planlagte og spontane kjøp.

Elektronikk og klær som hovedfokus

Elektronikk og klær er alltid i fokus på Black Friday. Dette gjelder ikke bare i USA, men også i Norge. Varehus og nettbutikker ser at kunder elsker tilbud på disse.

I 2021 ble det solgt $14,04 milliarder på nett under Black Friday og Thanksgiving. Dette viser at folk er ute etter gode tilbud på elektronikk og klær.

Planlagte kjøp vs. impulskjøp

Black Friday er kjent for både planlagte og spontane kjøp. Mange bruker sjansen til å kjøpe julepresanger til lave priser. Analyser viser at yngre forbrukere planlegger sine kjøp nøye.

Men selv om det er mange spontane kjøp, er en tredjedel av kjøpene planlagte. Dette viser at Black Friday er både for plan og spontan shopping.

Black Friday-ekspert

Black Friday-ekspert

En markedsføringsekspert og redaktør for Black Friday Norge med bred erfaring innen Black Friday-kampanjer og forbrukeratferd. Spesialiserer seg på å identifisere de beste tilbudene og sikre smarte kjøpsbeslutninger i tråd med gjeldende regelverk. Har omfattende kunnskap om de nyeste markedsføringsstrategiene og forbrukerrettighetene, med fokus på å hjelpe forbrukere med å navigere i kompliserte salgs- og prisreguleringer. Ekspertens innsikt har vært fremhevet i flere bransjepublikasjoner.