Historien om Black Friday

Historien om Black Friday

Published: 10.10.2024

|

Updated: 11.10.2024

|

Reading time: 5 min.

Black Friday er nå et kjent begrep som signalerer starten på julehandelen. Men hva er den virkelige historien bak Black Friday? Denne dagen finner sted i slutten av november, dagen etter Thanksgiving i USA. Tradisjonen startet på 1950-tallet i USA, da butikker så et skifte fra røde til svarte tall i regnskapet.

Den første gangen Black Friday ble populær i Norge var i 2010. Det var Norwegian Outlet i Vestby som introduserte konseptet. Samme år startet også Komplett.no å tilby Black Friday-tilbud. Fra 2013 ble begrepet mer populært i Norge, takket være Nettavisen som kommersialiserte dagen og ga live oppdateringer på salget.

I 2018 deltok 36% av nordmenn i Black Friday-handelen. De brukte i gjennomsnitt 1,835 kr på kjøp.

Hva er Black Friday?

Black Friday er en stor shoppingdag i USA dagen etter Thanksgiving. Den markerer starten på julehandelen. Dagen er kjent for store rabatter og tilbud både i butikker og på nett.

Målet er å tiltrekke kunder og starte julegavekjøpet. Mange butikker åpner tidlig og tilbyr tidsbegrensede salg for å fylle butikkene.

Årene har gjort Black Friday til en av de mest travle dagene i USA. I Norge har denne dagen også blitt populær. I 2018 ble det solgt for 3,7 milliarder kroner i norske butikker.

I 2022 forventes salget å være 3,2 milliarder kroner. «Black Week»  forventes å være en stor dag med 16,1 milliarder kroner i salg. Hver nordmann forventes å bruke 12,170 kroner i butikkene i julemånedene.

November blir den beste måneden for nettbutikker i 2022. 61% av kjedetilknyttede virksomheter planlegger Black Friday og/eller Black Week.

For noen er Black Friday en symbol på for mye forbruk. I 2022 valgte 29% av butikkene å ikke ha salg på grunn av klima, miljø og økonomi.

Opprinnelsen til Black Friday

Black Friday har sine røtter i historiske hendelser. Fra finanskriser til trafikkaos, historien er både fascinerende og mangfoldig.

brukt på nytt. Det var for å beskrive kaoset etter Thanksgiving. Dette var på grunn av trafikkkaos og folkemengder.

En annen teori sier at butikker startet å bruke «Black Friday» på 1980-tallet. De ønsket å fokusere på julehandelsstarten. Dette gjorde dagen populær som starten på julehandelsesongen.

I Norge startet Komplett Black Friday i 2010. Det har vært en stor suksess. Nettbutikkens besøksvekst har økt med 500 prosent.

Black Friday har utviklet seg fra finanskriser til en stor handle dag. Dens påvirkning på kultur og økonomi vokser stadig.

Hvordan Black Friday spredte seg internasjonalt

Black Friday har vokst fra USA til et globalt fenomen. Dagen begynte som starten på julehandelen i USA. Men markedsføring og kampanjer har spredt tradisjonen over hele verden. Dette har endret hvordan folk handler globalt.

USA til resten av verden

Black Friday har nådd ut til land utenfor USA. Store salg finner sted i Storbritannia, Tyskland og Norge. I Norge forventes det at folk vil bruke 3,3 milliarder NOK på Black Friday.

Det er en økning på 25% sammenlignet med fjoråret. Dette viser hvordan Black Friday har spredd seg globalt.

Tilpasning og kritikk

Men tilpasningen av Black Friday har møtt kritikk. Det har blitt sagt at det fremmer for mye forbruk og amerikanisering. Jarle Hammerstad fra Virke mente at økningen skyldes utvidelsen av Black Friday til Black Week.

Det er også kritikk om uoverensstemmelser i annonserte rabatter. Forbrukertilsynet i Norge har sendt brev til bedrifter for disse feilene. Disse synspunktene viser utfordringene med Black Fridays global vekst.

Black Friday i Norge

Black Friday ble introdusert i Norge rundt 2010. Dagen har siden blitt en viktig dag for shopping. Butikker tilbyr spesielle tilbud på elektronikk og sportutstyr.

Introduksjon og vekst

Black Friday har vokst kraftig siden 2010. Det har blitt en del av butikkene og inkluderer nå flere dager som «Black Week» og «Cyber Monday». Dette har gjort Black Friday til en stor del av shoppingkulturen i Norge.

Nordmenns handlevaner

Black Friday har endret hvordan nordmenn handler. Unge voksne er mest aktive. De kjøper ofte elektronikk og klær.

Kjøpene planlegges ofte, og mange bruker dem som julegaver. Prisjakt viser at 33% av produkter har økt pris i oktober. Likevel, Black Friday er fortsatt dagen med de beste tilbudene.

Forbrukertrender

ÅrAndel som deltokPopulære varekategorier
201020%Elektronikk
201545%Klær, Elektronikk
202070%Sport- og friluftsutstyr, Elektronikk

En undersøkelse fra *Opinion* viser at 60% av forbrukerne er skeptiske til Black Week-tilbud. Ny lov krever at butikker viser den tidligere prisen. Men Black Friday er fortsatt viktig for norske forbrukere.

Historien bak Black Friday

Black Friday har en spennende historie som starter på slutten av 1800-tallet. Dagen ble først brukt til å beskrive økonomisk kaos. Senere, på 1950-tallet, ble den dagen mange arbeidere meldte seg syke for å forlenge Thanksgiving-helgen.

Dette fenomenet fikk hurtig nasjonal oppmerksomhet. Gjennom årene har Black Friday utviklet seg mye. I 1960-tallets Philadelphia ble dagen kjent for massive folkemengder og trafikkaos.

Politiet håpet å skremme folk fra å delta, men det resulterte i mer trafikk og handel. På 2000-tallet ble Black Friday til amerikanernes største shoppingdag. Butikkene åpnet tidlig for å håndtere folkemengdene, og tilbudene ble mer aggressive.

I dag er Black Friday også en stor dag for netthandel. Men flere og flere er skeptiske til Black Friday. En undersøkelse viste at 60% av forbrukerne ikke tror på tilbudene fra butikkene.

33% av produktene har sett prisøkninger i oktober. Nesten 800,000 produkter økte med mer enn 10%. Til tross for dette, mener noen at Black Friday fortsatt er de beste tilbudsdagene.

En ny loven om prismarkedsføring krever at butikker viser den laveste prisen brukt de siste 30 dagene. Det er usikkert om dette vil ha stor effekt. For å forstå Black Friday, er det viktig å kjenne til både dens historie og moderne endringer.

Den fjerde fredagen i november er starten på juleshopping. Dagen er dramatisk og markant.

Kritikk av Black Friday

Black Friday har blitt et globalt fenomen, men det får mye kritikk. Folk sier det fremmer unødvendig forbruk og materialisme. I Norge brukte folk over 3,6 milliarder kroner på Black Friday i fjor. Det viser hvordan dagen kan føre til overdreven shopping.

Kritikk for unødvendig forbruk

Mange mener Black Friday får folk til å kjøpe ting de ikke trenger. Dette leder til en materialistisk livsstil. Folk med lav inntekt bruker salgsdager for å spare penger, men ender ofte opp med å kjøpe mer enn planlagt.

Overdreven konsum kan øke økonomiske vanskeligheter og skade miljøet. Siden 2006 har over 90 skader og syv dødsfall blitt knyttet til Black Friday shopping. Dette viser de alvorlige konsekvensene av denne kulturen.

Alternativer til Black Friday

Det finnes alternativer som «Buy Nothing Day» og «Green Friday» for å motvirke Black Friday. Disse dagene fremmer bærekraftig forbruk. I Norge støtter noen slike alternativer for å fremme miljøvennlige forbruk.

Enkelte forbrukergrupper og næringer jobber for å redusere Black Friday. De håper å skape en mer bærekraftig verden. Det er økning i besøk til loppemarkeder og bruktbutikker. Dette viser et skifte i mentalitet blant norske forbrukere.

Black Friday-ekspert

Black Friday-ekspert

En markedsføringsekspert og redaktør for Black Friday Norge med bred erfaring innen Black Friday-kampanjer og forbrukeratferd. Spesialiserer seg på å identifisere de beste tilbudene og sikre smarte kjøpsbeslutninger i tråd med gjeldende regelverk. Har omfattende kunnskap om de nyeste markedsføringsstrategiene og forbrukerrettighetene, med fokus på å hjelpe forbrukere med å navigere i kompliserte salgs- og prisreguleringer. Ekspertens innsikt har vært fremhevet i flere bransjepublikasjoner.